UMP grałem, za czasów MW2, bardzo dużo. Nabiłem nim ostatni kamuflaż, także mam jakieś pojęcie o tej broni. Cały czas grałem na:
UMP + tłumik
Maraton PRO
Moc Obalająca PRO
Pewne Celowanie PRO
1. Polecam tłumik. Bez porównania z FMJ'ką, która praktycznie nic nie daje. Gra z tłumikiem jest o wiele lepsza, zwłaszcza kiedy chcesz nabijać wysokie killstreak'i. Dzięki maratonowi szybko przedostajesz się na tyły wroga i tylko ich kosisz. Nikt na radarze Cię nie widzi, w związku z tym przeciwnicy są zdezorientowani. Uwierz mi, że to nie są żadne teorie tylko bite fakty, bo sam tak wiele razy chopper'a nabiłem .
2. Moc obalająca, w przeciwieństwie do FMJ, daje strasznie dużo. Nigdy nie zmieniaj tego atutu, bo razem z UMP jest połączeniem zabójczym.
3. Ninja nie będzie Ci potrzebny, zwłaszcza na trybach typu DM czy DOM. Dużo lepsze jest pewne celowanie, bo bez niego UMP na dalsze odległości za bardzo podbija.
Podsumowując, radzę Ci zmienić atuty i dodatki na takie jak wyżej napisałem, i sam się przekonasz że jest to bardzo dobre rozwiązanie. Jeśli nigdy wcześniej nie używałeś tłumika, to na początku może być Ci trudno, ale po kilku meczach zaczniesz ogarniać .