Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Dźwięki BO - lokalizacja, wypakowywanie

Dźwięki BO - lokalizacja, wypakowywanie 06/12/2010 18:03 #1

• Drako
  • Specjalista
  • Punkty: 2
EDIT by DeTon
Nareszcie miałem dużo czasu i zająłem się problemem. W krótkich słowach wstępu. Moim pierwszym tropem była zabawa w Audacity i w importowanie Raw Data, i różnym doborem kombinacji, wstępnie wiedząc że to z pewnością jest stereo, po chwili coś zaczęło przdękać, a kanały się ze sobą różniły, więc to była kwestia czasu zanim to rozgryzę, no właśnie, czasu, a tego nie miałem. Dzisiaj stwiedziłem że nie warto bawić się samemu, bo znając życie ktoś już na to wpadł. Rzeczwyście, na forum AlterIwNetu pojawił ten sam problem, z dokładnym rozwiązaniem, na początku sądzono że to osobny kodek zrobiony przez TR, bo pliki nie posiadały żadnych numerów np. bitrate, ale ostatecznie okazało się że to raw-adpcm. Więc wystarczy dopisać w hex edytorze odpowiedni header i pliki śmigają. (pamiętajcie że mówię o rzeczach na których się nie znam, ale tak to rozumiem).
___________________________________________________________________________________________________________________________

Do rzeczy:
Wchodzimy w: C:Program filesSteamSteamAppscommoncall of duty black opsmain (dla systemów XP oraz Win7/vista 32bit)
Dla 64bit'owej wersji systemu: C:Program files (x86)SteamSteamAppscommoncall of duty black opsmain
Tam macie pliki, które możecie otworzyć zwykłym Winrar'em. Dźwięki są w archiwach od iw_15 do 24 (z czego 17-23 to min. muzyka) i localized bez iw00, wypakowujemy interesujące nas dźwięki i:
1. Pobieramy to: aluigi.freeforums.org/download/file.php?...a706abbc63a66b1d8dcf i rozpakowujemy w łatwo wyszukiwalnym miejscu.
2. Pobieramy to: http://www.handshake.de/user/chmaas/delphi/download/xvi32.zip i wypakowujemy gdziekolwiek, są tam pliki programu XVI32
3. Wypakowujemy pliki wav z Black Ops
4. Otwieramy wypakowany plik w XVI32
5. Klikamy file>insert i wybieramy wypakowany plik z punktu 1
6. Zapisujemy
___________________________________________________________________________________________________________________________
Przerobione pliki mają problemy z otwieraniem w większości playerów, ale śmigają na Winampie, VLC i Audacity. Mogą być z nimi problemy w programach do obróbki filmów, więc po ogarnięciu których plików potrzebujemy, warto je później exportować w Audacity jako: najmądrzej do pracy: "Other uncompressed Files->Wav, ADPCM" i do zwykłego odsłuchu: (choć to bez różnicy, bardziej dla estetyki) do MP3 Variable 0 (oryginalne bitrate plików wynosi 385 wg. Winampa, ale ten lubi się mylić). W każdym razie, żeby straty jakości nie było.
Oczywiście, robienie tego samego z tysiącem plików może okazać się wybitnie uciążliwe, ale jak twierdzi NTAuthority, zrobienie do tego programiku który będzie to robił za nas automatycznie, jest stosunkowo proste, więc w tym miejscu mam wielką prośbę do ludzi typu SnajperPL, którzy mają jakąś stosowną wiedzę, by spróbowali to jakoś ruszyć, może nawet, by końcowo plik sam się konwertował po dodaniu headera na mp3.

Dźwięki BO - lokalizacja, wypakowywanie 06/12/2010 18:25 #2

• tofikowski
  • Newsman
  • Punkty: 79
Podejrzewam, że tu tkwi problem freez'ów gry. Bo jak się wyłączy kartę dźwiękową, to gra jak żyleta działa. Po prostu nie musi ich ładować podczas meczu i gra jest płynna. Za dużo mącili z kodowaniem i pewnie stąd ściny.
Szanuj tofik'a tego, bo możesz mieć gorszego.

Dźwięki BO - lokalizacja, wypakowywanie 06/12/2010 19:27 #3

• Martum
  • Pułkownik
  • Jestem ALFA I ROMEA
  • Punkty: 25
Pewnie procek jest mocno obciążony dekodowaniem tych plików i tak tnie.

C2Q /\ GTX 460 /\ 4 GB

Dźwięki BO - lokalizacja, wypakowywanie 06/12/2010 19:35 #4

• Drako
  • Specjalista
  • Punkty: 2
Kurde mam winarara ale jak klikam prawym na te pliki to nigdzie nie widze wypakuj.Tak samo z plikami z mw2

Dźwięki BO - lokalizacja, wypakowywanie 06/12/2010 19:37 #5

• Martum
  • Pułkownik
  • Jestem ALFA I ROMEA
  • Punkty: 25
Kliknij i wybierz otwórz za pomocą

C2Q /\ GTX 460 /\ 4 GB

Dźwięki BO - lokalizacja, wypakowywanie 06/12/2010 19:38 #6

• Grrrr
  • Moderator
  • SCIENCE VESSEL
  • Punkty: 48
Kolego ściągnij sobie 7zip, nim bez problemu wypakujesz i otworzysz liki z MW2, w Black Ops próbowałem wszystkiego......... zmiany plików na mp3, konwertowanie, nic nie działa.......

Created and Powered by Tof!kowski.

Jestem fanem CoD... CoD4..

Dźwięki BO - lokalizacja, wypakowywanie 06/12/2010 19:57 #7

• Rick Astley
  • Major
  • For Mother Russia
  • Punkty: 28
Może poinformujmy Treyarch, żeby sprawdzili, jak te pliki się zachowują bez tych "przeróbek".

POMOGŁEM? KLIKNIJ

Dźwięki BO - lokalizacja, wypakowywanie 06/12/2010 20:05 #8

• Etheross
  • Kapral
  • Punkty: 1
Uważaj bo się posłuchają... Oni już koduję te pliki od CoD'a 5 >.>
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: Postman, J!g5aw, DeTon, qwercik, Grrrr
Wygenerowano w 0.27 sekundy